Letters from Iwo Jima

diumenge, 22 de juliol del 2007 | Etiquetes de comentaris: | |

Seguint l'entrada anterior, ara toca l'altra pel·lícula de Clint Eastwood sobre la batalla d'Iwo Jima. A Cartas desde Iwo Jima (Letters from Iwo Jima) podem veure el punt de vista Japonès. Aquests han de defensar l'Illa per tal de què els Americans no ocupin un emplaçament clau de la Guerra del Pacífic, que permetria a l'oncle Sam atacar l'arxipèlag Japonès. Una pel·lícula que no baixa el nivell en cap moment.


Sinòpsi
Fa seixanta-dos anys, els exèrcits nord-americà i japonès es van veure les cares a Iwo Jima. Dècades després, diversos centenars de cartes són desenterrades de sota la terra d'aquesta inhòspita illa. Les cartes posen cara i veu als homes que allà van lluitar, així com a l'extraordinari general que els va dirigir. Els soldats japonesos són enviats a Iwo Jima sabent que, amb tota probabilitat, ja no tornaran. Al comandament de la defensa es troba el general Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), els viatges del qual a Amèrica del Nord li han revelat la naturalesa inútil de la guerra, però també li han proporcionat un coneixement estratègic sobre com fer front a la imposant armada de guerra nord-americana que s'aproxima pel Pacífic. Sense més defensa que la pura voluntat i les roques volcàniques de la pròpia illa, la tàctica sense precedents del general Kuribayashi va transformar el que es preveia com una derrota ràpida i sagnant, en gairebé 40 dies de combat heroic i enginyós. Prop de 7.000 soldats americans van morir a Iwo Jima; més de 20.000 efectius del bàndol japonès també ho van fer. Les sorres negres d'Iwo Jima es van tenyir de la seva sang, però els seus sacrificis, els seus esforços, el seu coratge i la seva compassió perviuen a les cartes que van enviar a casa.


Si Banderas de nuestros padres és bona, Cartas desde Iwo Jima és una obra mestra. Clint Eastwood la clava (una altra vegada) en un film inoblidable i emotiu. Una pel·lícula que mostra la inutilitat de la guerra. La fotografia és esplèndida, la música sublim, la direcció genial i l'actuació magnifica. És d'aquelles pel·lícules que s'han de veure, que no es poden deixar passar.

9'5/10

Fitxa a IMDb: Letters from Iwo Jima
Viquipèdia: Iwo Jima
Viquipèdia: Batalla d'Iwo Jima

0 comentaris: